Verwerking:

Om keramische buitentegels duurzaam te verleggen kan men gebruik maken van een vloerenzandbed. Hieronder staat globaal beschreven hoe deze ondergrond op te bouwen en met welke materialen. 

drainage

- De ondergrond onder het zand moet draagkrachtig zijn, volgens de te verwachten (verkeers)belasting. Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand, bij lichte belasting zoals loopverkeer. Afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder maaiveld. 

- Als basis gebruikt men zand , aangezien dit goed verwerkbaar is en toch nog voldoende drainerend. Dit zand mengt men droog in een betonmolen in de verhouding 1 zak op 5m2 met Stabi-king. Als deze mortel goed droog gemengd is water toevoegen zodat het een aardvochtige substantie in de betonmolen wordt. De juiste hoeveelheid water is afhankelijk van het vochtgehalte in het gebruikte zand.. 

- De met de betonmolen gedraaide mortel uitstorten over de aangelegde onderopbouw en in een laagdikte van minimaal 8 cm afrijen. Eventueel op het gewenste afschot van minimaal 1%. NB: Werk meter voor meter en zorg dat de mortel niet opdroogt tijdens de verwerking. 

- Let op dat de tegels minimaal een voegbreedte hebben van 0.03cm.

- Door de keramische tegels aan de onderzijde te voorzien van een hechtlaag voorkomt men het losliggen van deze tegels en zorgt men dat de bestrating vast komt te liggen op de gedraaide mortel. Als hechtlaag gebruikt men Varistone TH hechtmortel. Varistone TH aanmaken volgens de beschrijving op de zak en met een handstoffer of lijmkam
aan de onderzijde van de tegel of steen aanbrengen. Het verbruik hiervan is gemiddeld 3 kg/m². 

- Hierna kan de keramische tegel in het gestabiliseerd zand geplaatst worden en met een rubber hamer lichtjes worden gecorrigeerd. Daarna de tegels eventueel nareinigen met water en een spons om cementresten op de oppervlakte te voorkomen. 

- Daarna de aangelegde bestrating niet meer belasten en eerst voldoende uit laten harden. Dit kan een paar dagen duren, afhankelijk van de temperatuur. 

- Als laatste de bestrating voegen met een geschikte voegmortel van Varistone. Dit is afhankelijk van de toepassing. 

- Indien men cementgebonden voegmortel toepast, dient men rekening te houden met dilatatievoegen vanuit de onderopbouw.

stappenplan

Er zijn ook andere manieren om uw keramische tegels te verwerken, bekijk de video hier:

 

Keramische tegels zijn verkrijgbaar bij:
Kippersluis Sierbestrating B.V.

Naarderstraatweg 5
1399 VR Muiderberg
Tel : 0294 271 414

Email:info@kippersluissierbestrating.nl

www.kippersluis.nl
logo
Hout en Steenhandel Kortenhoef

De kwakel 56
1241 LD Kortenhoef
Tel: 035-656 01 52

Email: info@houtensteenhandelkortenhoef.nl

www.houtensteenhandel.nl